fbpx

MITI perlu siasat syarikat mohon kelulusan operasi

04 Jun 2021
KUALA LUMPUR – Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) digesa bekerjasama dengan bahagian industri kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan untuk memantau syarikat yang memohon kebenaran beroperasi sepanjang tempoh sekatan pergerakan penuh, sebelum memberi kelulusan.

Presiden Dewan Perniagaan Digital Malaysia (DPDM), Chris Daniel Wong menyuarakan kebimbangannya kemungkinan terdapat syarikat bukan perkhidmatan penting telah memperoleh kelulusan untuk beroperasi.

“Kita telah mendapat berita ada perniagaan bukan perkhidmatan penting mendapat kelulusan beroperasi kerana menfailkan maklumat yang tidak tepat. Saya sarankan pihak MITI, sebelum memproses surat kelulusan tersebut, supaya turun padang untuk pantau bagi memastikan sama ada pemohon itu dalam kategori perkhidmatan penting atau tidak.

“Misalnya, peniaga gunting rambut terpaksa akur untuk tutup perniagaan, tetapi pengilang seperti syarikat memproses kayu diberi kelulusan beroperasi. Saya tidak nampak kaitan syarikat itu sebagai perkhidmatan penting,” katanya pada temu bual dalam program Ruang Bicara yang disiarkan Bernama TV, malam tadi.

Menurut beliau, rakyat boleh menilai ketelusan dan kesaksamaan MITI dalam memberikan kelulusan kepada syarikat perkidmatan penting untuk beroperasi.

Setakat 7.30 pagi Khamis, sebanyak 128,150 syarikat melibatkan 1.57 juta pekerja telah memperoleh kelulusan beroperasi semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 dengan pematuhan ketat Prosedur Operasi Standard (SOP) baharu.

Dalam perkembangan sama, Wong menasihatkan syarikat yang memperoleh kelulusan beroperasi supaya memanfaatkan peluang tersebut dengan meluaskan perniagaan mereka ke pasaran eksport.

Dalam usaha merancakkan ekonomi tempatan syarikat terutamanya perusahaan kecil dan sederhana (PKS) tidak seharusnya hanya menumpukan pasaran domestik.

Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/142261/BERITA/Nasional/MITI-perlu-siasat-syarikat-mohon-kelulusan-operasi

Leave a Reply

Your email address will not be published.